Az alább leírtakat ebben a videóban is megtekintheted:

I. Mi a szentségimádás iskolája?

Röviden: 12 találkozó Jézussal.

Annak idején a tanítványok kérték Jézust: „Mester, taníts minket imádkozni!”

Te is biztosan szívesen beszélgetnél Istennel, szívesen lennél vele kapcsolatban, de a kommunikáció nem is olyan könnyű. Az istenkapcsolat fejlődésében ad segítséget a szentségimádás iskolája. 12 alkalom, 12 megközelítése az imádságnak. Ha Te is szeretnéd megtanulni ezt a fajta kommunikációt, ha vágysz arra, hogy meghalld Isten szavát, ha mélyebb kapcsolatot szeretnél kialakítani Jézussal, az Isten Fiával, akkor a szentségimádás iskoláját Neked találták ki.

Nem kell mást tenned, mint az ador.emmanuel.hu oldalon megkeresed a környékeden induló szentségimádás iskoláját, ahova be tudsz kapcsolódni.

Ha szívesen továbbadnád másoknak is az itt tanultakat, akkor indíthatsz a saját közösségedben, plébániádon vagy máshol is szentségimádás iskoláját.

II. Mi kell hozzá?

0. Imádkozz!

A legfontosabb, hogy mindig imádsággal készüljünk elő. Kezdjünk el imádkozni az alkalmakért, a résztvevőkért, azokért, akik valamilyen szolgálatot vállalnak. Fontos, hogy ez a közbenjáró ima mindvégig tartson, amíg a Szentségimádás iskolája folyik. Ennek formáját, gyakoriságát rád bízzuk.

1. Válassz egy helyszínt!

Először is kell egy hely. Ez lehetőleg fűthető templom vagy kápolna legyen, ahol van Oltáriszentség. Jó, ha megfelelő a világítás, ami megkönnyíti a jegyzetelést.

2. Döntsd el, hogy milyen rendszerességgel akarod tartani!

A második tehát az időbeosztás. Érdemes felmérni az igényt a rendszerességre vonatkozóan. A szentségimádás iskoláját meg lehet tartani heti, kétheti, havi rendszerességgel, de akár egy néhánynapos intenzív lelkigyakorlatként is megtartható.

3. Döntsd el, kiknek és mikor akarod meghirdetni!

Egy-egy alkalom kb. 1-1,5 óra. Jó az alkalmakat szentmisével kezdeni, mert a szentségimádás forrása maga a szentmise, de ha erre nincs mód, az alkalmak önállóan is megtarthatóak. A résztvevőktől függ, hogy mely napszakot válasszuk. Időseknek, kismamáknak jó lehet egy hétköznap délelőtt, a fiataloknak, dolgozó embereknek inkább az esték felelnek meg. Fontos, hogy mindenki számára lehetőséget adjunk a bekapcsolódásra, aki szeretné elmélyíteni kapcsolatát Jézussal.

4. Keress segítőket!

Kikre van szükség? Kell néhány ember, akik segítenek a következőkben:

 • szentségimádás iskolájának meghirdetése
 • jelentkezők összegyűjtése
 • alkalmak előkészítése (technika, hangosítás, vetítés, dekoráció stb.)
 • szükséges segédanyagok (munkafüzet, könyv) beszerzése
 • zeneszolgálat (ha nincs zenész, nyugodtan lehet előre felvett dalokat lejátszani)
 • előadó vagy technikus, aki a vetítést intézi
 • egy engedéllyel rendelkező személy, aki kihelyezi az Oltáriszentséget az oltárra

Igazából mindezt egyedül is el lehet végezni, de a közösségi szolgálat sok örömmel jár. 🙂

5. Tűzd ki a kezdés időpontját!

Ha már a felmért igények alapján eldöntöttétek, hogy milyen rendszerességgel tartjátok az iskolát, akkor csak az a kérdés, hogy mikor érdemes kezdeni. Ha heti rendszerességgel tartjátok, akkor szeptemberi kezdés a legjobb, mert így karácsonyig befejeződik. Ha januárban kezded, akkor Húsvétig tarthat. Ha kéthetente vagy havi rendszerességgel tartjátok, akkor gyakorlatilag bármikor kezdhetitek, csak jól megjegyezhető legyen az alkalmak napja. Pl. minden hónap első keddjén. A nyári időszak kevésbé ajánlott a szabadságok miatt.

6. Hirdesd meg!

Érdemes legalább egy hónappal a kezdés előtt meghirdetni az iskolát a templomi hirdetésekben, plébániai újságban, faliújságon, a plébánia vagy a közösség honlapján, a facebook oldalon, levelezőlistákon, szórólapokon, vagy éppen fülbe súgva.

7. Regisztráld az iskoládat!

Azért, hogy minél többen eljussanak a szentségimádás iskolájába, azt kérjük, hogy az ador.emmanuel.hu oldalon regisztráljatok.

8. Szerezd be a szükséges segédanyagokat!

 • lelkigyakorlatos füzet annyi példányban kell, ahányan részt vesznek
 • toll, ha valaki nem hozott volna magával
 • az előadásokat tartalmazó könyv, ha van alkalmas előadó (de a résztvevők számára is hasznos lehet)
 • A könyvet és a lelkigyakorlatos füzetet az info kukac emmanuel pont hu e-mail címre írva tudod beszerezni.

Az előadások videó anyagai itt találhatóak.

III. Hogyan épül fel egy-egy alkalom?

1. Ének

Énekkel érdemes kezdeni. Ehhez minden alkalomra javaslunk éneket. Ezek csak javaslatok, bármilyen szentségi ének megfelel.

2. Előadás

A 12 találkozásnak más-más témája van, a szentségimádás különböző aspektusait mutatja be. Ezek előadhatók élőszóban, vagy megnézhetők videóról. Egy-egy alkalomnak lehetnek más-más előadói.

3. Szentségimádás

Az előadás után egy szentségi énekkel kihelyezzük az Oltáriszentséget, majd csendes szentségimádás kezdődik. Kezdetben csak 15 perc, amit fokozatosan növelünk. Az utolsó alkalmakkor 25-30 perc is lehet.

4. Kiscsoportos beszélgetés vagy agapé

Amikor alkalmas, akkor tarthatunk kiscsoportos megbeszélést. Ezt minden alkalommal, vagy esetenként is tehetjük. Jó, ha rendszeresen van kiscsoport. Ilyenkor érdemes állandó csoportokra osztani a részt vevőket. Ez elősegíti azt, hogy az iskola után együtt maradjanak imacsoportként. A kiscsoport témája, hogy ki miként élte meg az elhangzottakat, vagy magát a szentségimádást. Esetleg az elmúlt időszakban hogyan sikerült a hallottakat átültetni a gyakorlatba. Ha van rá igény, akkor adjunk lehetőséget kérdések feltevésére. Az utolsó alkalommal, vagy többször is tarthatunk a végén szeretetvendégséget batyus alapon. Ez jó alkalom egymás megismerésére.

IV. Az előadások témája és egy-két különlegesebb alkalom

 1. Jézus valóságos jelenléte az Eucharisztiában
 2. Tanuljunk imádkozni Mártától és Máriától
 3. A kérő imádság, a hit és a remény
 4. Imádás, dicsőítés és hálaadás
 5. Isten irgalmas szeretete
 6. Az Atya szeretete
 7. A Szentlélek, aki Urunk és éltetőnk
 8. Isten jelenlétében élni
 9. Isten Igéje
 10. Mária
 11. Jézus szíve és az Eucharisztia
 12. Eucharisztia és misszió

Ezek közül a 4. és a 7. előadás utáni szentségimádásnak van egy kis különlegessége. Az Imádás, dicsőítés, hálaadás című előadás után a szentségimádás első 15 perce csendes, majd a Lelkigyakorlatos füzetből olvassuk fel a Hiszekegyet és a hozzá kapcsolódó elmélkedést. Ezt jó, ha két felolvasó teszi.

A Szentlélekről szóló előadás után a szentségkitételt követően énekeljük el a Veni Creatort, a Teremtő Lélek, jöjj közénk című éneket. Ez meghallgatható a videóról, de énekelhetjük az Éneklő Egyház 122-es vagy 123-as énekét.

A következő énekeket javasolt énekelni a velük azonos sorszámú előadáshoz (tehát az 5. éneket az 5. előadáshoz):

 1. Az Úr van itt
 2. A lelkem csak az Úrnál csendesül el
 3. Ó, halld meg, Uram
 4. Áldalak, jó Uram
 5. Jöjj, vár az Úr
 6. Az Úr az őrizőm, a menedékem
 7. Ó, szeretettől égő szív
 8. Jézus, Jézus
 9. Ó, Uram, a Te Igéd lámpás
 10. Ne félj, ne aggódj
 11. Szelíd és alázatos szívű Jézus
 12. Jézus, megígérted

V. Tehát, még egyszer a teendők:

 1. Válassz egy helyszínt!
 2. Döntsd el, hogy milyen rendszerességgel akarod tartani!

 3. Döntsd el, kiknek és mikor akarod meghirdetni!
 4. Keress segítőket!
 5. Tűzd ki a kezdés időpontját!
 6. Hirdesd meg!
 7. Regisztráld az iskoládat!
 8. Szerezd be a szükséges segédanyagokat!
 9. Tartsd meg a szentségimádás iskoláját!

Ha további kérdéseid vannak, vagy segítséget kérnél, akkor írj az info kukac emmanuel pont hu e-mail címre!